Wetenschappelijke vragen    (ANW-vragen)

Voor ons ANW-project, was het de bedoeling dat we een website gingen maken. Deze opdracht had een aantal eisen, zoals we hier gaan doen; een aantal ANW-vragen beantwoorden.

 

- Hoe komt natuurwetenschappelijke kennis tot stand?
Voor natuurwetenschappers moet het antwoord op een vraag algemeen zijn, het moet voor iedereen ongeveer gelijk zijn. Dit zijn dus geen vragen als; 'Wie ben ik?' De natuurwetenschap kan hierover geen uitsluitsel geven, omdat er geen algemeen geldend antwoord is voor deze vraag. Daarom moeten we de vraag anders stellen, zoals; 'Wat is de mens?' of, 'Waarom is de mens?'

Waarnemen wordt beschouwd als één van de belangrijkste fundering/basis van het natuurwetenschappelijke denken.
In de geschiedenis dachten veel mensen er anders over, zij dachten dat goed nadenken het belangrijkste van natuuwetenschappelijke kennis was. Toen dachten ze; als we goed nadenken, komen we op de beste beslissingen en uitkomsten. Er zijn ook nu nog altijd mensen die zo denken. Toch zijn er ook een aantal mensen die het juist belangrijk vinden om de natuurwetenschappelijke kennis tot stand te brengen door proeven/experimenten uit te voeren. Men noemt dit de doeners.

De meest belangrijke elementen van het tot stand brengen van natuurwetenschappelijke kennis zijn dus:
1. waarnemen door goed om je heen te kijken
2. goed nadenken
3. proeven/experimenten uitvoeren


- Hoe wordt natuurwetenschappelijke kennis gebruikt?

Het toepassen van natuurwetenschappelijke kennis wordt op veel manieren gedaan. 
Een klein voorbeeld is: het wassen van je handen in ziekenhuizen. Vroeger werd dit niet gedaan omdat ze niet wisten dat er dan bacteriën bij de wonden konden komen en dit kon eindigen in de dood voor verschillende mensen.
Er is ook een actueel onderwerp, namelijk de zonsverduistering. Wij weten inmiddels wanneer er een zonverduistering op kan treden (als het niet bewolkt is). Door de kennis waarover we beschikken, weten we wanneer deze eventueel op treedt. Verder weet een groot deel van de bevolking tegenwoordig wel wat het inhoudt, terwijl dit vroeger niet het geval was. Als er vroeger een zonverduistering op trad, wisten de mensen niet wat dit was en hoe het tot stand kwam.
Met natuurwetenschappelijke kennis kunnen we dus heel veel bereiken in de wereld. De huidige wereldbevolking komt aan natuurwetenschappelijke kennis door onderzoeken te doen op de gebieden van de natuurkunde, scheikunde, biologie, geologie, astronomie en farmacie. Het is belangrijk dat we steeds meer kennis verkrijgen en deze gaan verbreden, omdat natuurwetenschappelijke kennis voor heel veel belangrijke veranderingen heeft gezorgd in de huidige maatschappij.


- Hoe bepaal je de betrouwbaarheid van natuurwetenschappelijke kennis?
De betrouwbaarheid van wetenschappelijke kennis wordt meestal vastgesteld door het uitvoeren van experimenten. Hiermee is aan te tonen of het klopt wat de onderzoekers zeggen. De onderzoekers zijn lang bezig geweest met het onderzoek opstellen, hebben er goed over nagedacht en hebben het goed bekeken. Zo is er de natuurwetenschappelijke methode waarmee men op de juiste manier experimenten kan uitvoeren. De wetenschappers/onderzoekers moeten hun experiment goed op papier zetten, zodat anderen hetzelfde experiment op precies dezelfde manier kunnen uitvoeren. Hetgene wat ze willen bereiken met het onderzoek, moeten ze kunnen aantonen. Men kan namelijk niet zomaar zeggen of iets goed of fout is. De onderzoekers kunnen hier pas uitspraken over doen, zodra ze het hebben bewezen. Iedereen maakt wel eens fouten, wetenschappers/onderzoekers dus ook. Zo kwam het in het verleden wel eens voor dat 2 wetenschappers het totaal niet met elkaar eens waren. Zo'n strijd kan lang duren, totdat één van de twee zijn of haar gelijk heeft bewezen tegenover de ander.


- Mogen mensen alles doen met natuurwetenschappelijke kennis wat ze kunnen?

Onze mening over deze vraag is dat niet zomaar alles mag wat mogelijk is. Men kan zoveel, zoals heel veel mensen klonen. Maar als iedereen hier zomaar toestemming voor heeft, ontstaan er problemen. Het is logisch dat wij daarom geen voorstander zijn van het klonen van mensen.
Ook worden er de laatste tijd steeds meer dierproeven uitgevoerd. Met deze proeven wordt er onderzoek gedaan naar ernstige ziektes, zoals kanker bijvoorbeeld. Met behulp van dierproeven, kan men hiervoor misschien medicijnen ontwikkelen. Voor deze doeleinden vinden wij het doen van dierproeven wel goed. Daarbij vinden wij dat men niet te ver mag gaan in het toepassen van de natuurwetenschappelijke kennis. Hierbij doelen wij vooral op dierproeven die te maken heeft met schoonheid, bijvoorbeeld de wel bekende dierproef die uitwijst hoe mensen zouden gaan reageren op een bepaald soort make-up. Het belangrijkste is, dat er goede regels worden opgesteld en dat de grenzen bij iedereen die er mee te maken heeft, bekend zijn.