Kwetsbaarder voor rampen

De wereldbevolking groeit tegenwoordig nog steeds. Dit heeft als gevolg dat de bevolking steeds dichter op elkaar moet gaan wonen, omdat er anders niet genoeg leefruimte beschikbaar is. Als er in een gebied waar regelmatig natuurrampen voorkomen steeds meer mensen komen te wonen, kan iedere volgende ramp meer slachtoffers eisen en meer schade aanrichten dan de vorige. Als een bepaald gebied wordt aangetast door een vulkaanuitbarsting, kunnen daar voor een bepaalde tijd ook geen mensen meer wonen. Ze moeten dan naar een ander gebied, hierdoor moeten de mensen in dit gebied dichter op elkaar gaan wonen. Wanneer hier een vulkaanuitbarsting plaatsvindt, komen er steeds meer mensen om. 

De laatste tijd heeft men wel steeds betere apparatuur om een vulkaanuitbarsting aan te kunnen zien komen. Het is ook aan de vulkaan zelf te zien, wanneer deze begint te roken.  Als er verwacht wordt dat een vulkaan bijna gaat uitbarsten, wordt aan de mensen in dat gebied een tijdelijk onderkomen aangeboden.

Verder wordt het milieu ook een stuk kwetsbaarder door vulkaanuitbarstingen. Als een vulkaan uitbarst, komen er zeer veel giftige stoffen vrij. Deze giftige stoffen tasten het milieu heel erg aan. De gaten die in de ozonlaag ontstaan, komen onder andere door vulkaanuitbarsingen. De vulkanen verwoesten ook hele ecosystemen en dit duurt lang voordat het weer opbouwt (zie het tabblad: 'ecosysteem'). Het ecosysteem moet weer helemaal opnieuw beginnen met zich opbouwen, van het pioniersecosysteem naar het climaxstadium. In de gebieden die zijn getroffen door een vulkaanuitbarsting, kan geen fotosynthese plaatsvinden. Dit heeft een erg negatief effect op het milieu.

Maak jouw eigen website met JouwWeb